BEPA apparatuur helpt de Erfgoeddepot Potyze in Ieper om de Publica Award te winnen

Gepubliceerd
BEPA apparatuur helpt de Erfgoeddepot Potyze in Ieper om de Publica Award te winnen

Erfgoeddepot Potyze in Ieper wint ‘Publica Award’ voor ‘meest innovatieve techniek’.

Het erfgoed dient 24 op 7 opgeslagen te worden onder streng gecontroleerde omstandigheden. Voor het erfgoeddepot werd er een alternatief opslagconcept uitgewerkt waarbij het binnenklimaat wordt geregeld door controle op de luchtvochtigheid: er wordt een goed geïsoleerde en luchtdichte buitenschil geplaatst boven een niet geïsoleerde vloer. Het aardmassief onder de betonplaat heeft een warmte accumulerende capaciteit die de jaarlijkse variatie van de temperatuur dempt (in Potyze tussen de 8 en 16° winter/zomer). Hierdoor dient er niet extra verwarmd of gekoeld te worden.

De weinige energie die gebruikt wordt, voor het ontvochtigen van de lucht, wordt ter plaatse opgewekt met zonnepanelen. Zo worden de opslagruimtes van het depot energieneutraal.
Bovendien verhoogt dit uniek concept de levensduur van de gestockeerde depotstukken, omdat de gemiddelde temperatuur lager zal zijn dan de vroeger aangehouden standaard.

De luchtontvochtigers werden door BEPA geleverd, uit de DST gamma van ontvochtigers door adsorptie.

DST luchtontvochtigers

Regionaal Erfgoeddepot Potyze
Het depot is het allereerste regionale erfgoeddepot in West-Vlaanderen en wordt een bewaarplaats voor museumcollecties uit het werkingsgebied van CultuurOverleg 7 (CO7).
Het erfgoeddepot is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, de stad Ieper en CO7, naar een ontwerp van Claeys / Haelvoetarchitecten uit Kortrijk. Het project ontvangt een subsidie van 500.000 euro via het Fonds voor Culturele infrastructuur.